-
Čas přípravy50 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas1 hod 20 min
Kdo by neznal tradiční frgály, které pocházejí z Valašska. Tyto koláče můžete připravit s tvarohem, mákem, povidly a nebo hruškami.
Pravé valašské frgály je tradiční recept, podle kterého připravuji domácí koláče. Ingredience uvedené v tomto receptu jsou přesně na 4 frgály. Přikládám také recept na 4 náplně, každá je na 4 frgály, takže pokud budete dělat každý s jinou náplní, tak suroviny na náplň nezapomeňte vydělit 4.
Suroviny na pravé valašské frgály
- 500 g hladké mouky
- 85 g moučkového cukru
- špetka soli
- 50 ml oleje
- 125 g změklého másla
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí
- špetka cukru
- citronová kůra
- rum a máslo na potření
Příprava náplně do valašských frgálů
Tvarohová náplň
Suroviny: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ
Postup přípravy: Všechny suroviny v misce dobře promíchejte. V případě potřeby nařeďte smetanou.
Povidlová náplň
Suroviny: 1,4 kg povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky
Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smíchejte dohromady a nakonec zahustěte strouhankou.
Maková náplň
Suroviny: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky
Postup přípravy: Mléko svařte s krupicovým cukrem a během vaření přidejte umletý mák a za stálého míchání krátce provařte tak, aby se směs nepřipálila. Nechte vychladnout a mezitím připravte z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejte jíšku a ostatní suroviny a dobře promíchejte.
Hrušková náplň
Suroviny: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění
Postup přípravy: Hrušky pomelte a všechny suroviny smíchejte dohromady a dobře promíchejte. Nepoužívejte čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.
Postup přípravy pravých valašských frgálů
- Nejprve si smíchejte trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
- Ostatní ingredience smíchejte dohromady a poté přidejte kvásek. Těsto nechte smíchat v kuchyňském robotovi nebo ručně a poté nechte na teplém místě přikryté utěrkou vykynout.
- Těsto si rozdělte na 4 stejné části a rukama vytvořte kruh o průměru zhruba 30 cm. Na vrch dejte náplň, kterou máte rádi a nahoru naší drobenku.
- Předehřejte si troubu na 180°.
- Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřete vajíčkem s trochou mléka.
- Takto připravené koláče nechte ještě chvíli nakynout. Poté je pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů.
- Po vytažení z trouby je ještě potřete rozpuštěným máslem a rumem.
Chutnaly vám pravé valašské frgály? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews